Studiegroep Metselen, ontstaan en oprichting.
Op de jaarlijkse Baksteendag (tegenwoordig KNB-Studiedag voor Metseldocenten) in 1971 werd het idee voor de studiegroep geïntroduceerd door enkele metseleraren, aangemoedigd door de toenmalige inspecteur voor het Technisch Onderwijs, de heer Everts. Er werden regionale vergaderingen voor metselleraren georganiseerd, met actieve bijdragen van J. Koopman (Winterswijk), J. Immerzeel (Apeldoorn) en M. Brinkman (Zutphen). Dit initiatief werd financieel ondersteund door landelijke lerarenvakorganisaties ABOP, KOV en CNV. Het eerste doel was het ontwikkelen van leerwerkplannen en handleidingen voor metselaars, om een duidelijke opleiding Metselen LBO te realiseren in de tijd van veralgemenisering van het beroepsonderwijs.
In 1984 publiceerde de Studiegroep Metselen samen met de Nederlandse Cementindustrie (VNC) een boekje over cement en beton(specie).
In 1989 werd de Studiegroep Metselen door KNB gevraagd om de bestaande diaserie “Eenvormige metseltechnieken” te moderniseren en te ondersteunen met een brochure met leerlingentekst en docententekst.
In 1992 nam de Studiegroep Metselen op verzoek van KNB deel aan een werkgroep van het Landelijk Steunpunt Bouwtechniek onder leiding van de heer Vianen om een module ‘Metselen in Baksteen’ te maken passend bij het gemoduleerde leerplan van het SLO.
Een enquête onder metselleraren VBO werd uitgevoerd door de heer Koekoek van het KPC, De Studiegroep Metselen uitte zorgen over het zwaarbeladen programma en gebruikte de resultaten om beter inzicht te krijgen in de stand van het metselonderwijs in Nederland. Op 29 maart 1993 werd de diaserie van 36 dia’s met het tekstboek “Eenvormige Nederlandse Metseltechniek” overhandigd aan de heer Kedde van KNB, die zorgde voor verspreiding naar alle scholen waar metselonderwijs wordt gegeven.
De Studiegroep Metselen werkte aan een leerwerkplan voor materialen en gereedschappen voor het LBO metselen. Samen met KNB werd een voorlichtingsfilm en een instructiefilm voor (aspirant) leerlingen metselen gemaakt.
In 1995 startte KNB in samenwerking met de Studiegroep Metselen zes regionale baksteeninformatiebijeenkomsten voor docenten/instructeurs VBO en MBO metselen. Naast oude technieken kwamen nieuwe technieken en uitvoeringsmethoden ter sprake, zoals lijmen en doorstrijken. Ook de Calduran kalkzandsteen- en speciefabrikanten Remix en Beamix en Bekeart metselwerkwapening sloten hierbij aan. De opkomst was goed en de waardering hoog.
Er werd actie ondernomen tegen het stofprobleem in de metsellokalen, samen met de stichting Arbouw.
In 1998 presenteerde de Studiegroep Metselen samen met KNB het lessenplan Bouwstellen voor het VMBO en werden de experimentele metselexamens in Ulft bekeken voor de aansluiting VMBO/MBO.
Het Starterspakket Metselen werd in 2001 in opdracht van KNB ontwikkeld, waarmee de Studiegroep Metselen ook digitaal ging werken.
Op 6 juni 2003 werd de Studiegroep Metselen de Stichting Studiegroep Metselen (KVK nr. 30189988). Dit was mede nodig vanwege het wegvallen van de vergoedingen van de vakbonden.
In 2006 werd het digitale cursuspakket “Constructies in metsel(bak)steen” aangeboden tijdens de KNB Studiebijeenkomst in Leiden voor metselleraren.
In 2008 bracht de Studiegroep Metselen de CD met vakdidactische tips “Een kijkje in de Metselkeuken” uit. Een jaar later volgde de CD “Gemetselde draagconstructies” met 350 dia’s die de boogconstructies toelichten en met opdrachten voor leerlingen in AutoCad.